Liten julskola eller Kärleken till mörkret Avsnitt 4 – Måndagen 23 December

Kvällen före julafton. Äntligen.  

Det har varit en märklig tid. Som så många gånger förut har resan mot julen inte bara varit glad. Många omkring mig har dött i adventstid under åren. Sorg och saknad har blandats på ett märkligt sätt med uppgiften att fullfölja en livsbejakande ritual. Jag frågade ett av mina barnbarn vad det bästa med julen är. ”Att alla alla alla är tillsammans jättemycket” svarade hon. Så när sorgen slår till får man väl gråta en liten stund och sen fortsätta vid spisen. För barnets önskan och begäret till liv och relation måste ta plats. Liv och död händer alltid och alltid samtidigt.

Men nu kan det börja. Det finns mat, huset är städat, allt är rustat. Nu kan vi för en tid släppa taget om ljuset, dagen, det synliga och tydliga, det nyttiga, det effektiva och vila i tystnaden, musiken, människorna, ljusen, skuggorna. De mörka hörnen får kanterna att försvinna, allt blir mjukt och hemlighetsfullt.

Så nu blir det lite hejdå till yttervärlden ett tag. Staten och kapitalet får göra som de vill. Just nu är det inte tid för att bry sig om just det. Om vi har tur kanske de inte heller orkar anstränga sig på ett tag. Låt oss alla ta lite time out och vända blicken nån annanstans – eller blunda en stund och bara lyssna och lukta. Gran, skinka, glögg, snaps, lite fyllesorl och barnastoj. Det räcker så för mig nu. Kroppen och själen måste få sin egen o –ordning.

Så nu är vi framme vid mörkrets port. Kliv på och njut. Snart är det för sent!

Jag återkommer kanske när vi kommer till nästa viktiga plats i denna långa, långa ritual. Man vet aldrig riktigt säkert i denna tid bortom tiden.

Jag önskar er alla en god och fridfull och märkvärdig jul!

P.S. Lyssna gärna på Julvisa i Finnmarken av Dan Andersson med nån bra artist, det hjälper. Eller Vår julskinka har rymt om du vill ha nåt roligare. Eller The Chieftains o Jackson Browne The Rebel Jesus eller sjung nåra Staffansvisor eller… eller…D.S.

Listan 1 Det här har jag:

Jag har mat så det räcker för kalas för 25 personer vare sig de äter gris eller inte.

Jag har en gran som jag tror klarade återupplivningen.

Jag har presenter till alla och några fler.

Jag har godis och kakor så att ingen kan gå ut med julen från mitt hem.

Jag har massor med musik som vill bli spelad eller sjungen.

Jag vet att tomtarna finns. Jag tror jag vet hur dom ser ut och vad de gör och hur de gör det. Jag har mat till dem också. Inte gröt. De som är härikring vill ha snaps och skinkmacka.

 Det är okej med allt jag inte hann. Det viktiga finns.

Jag har tid.

Jag kan stanna hemma.

Listan 2 Det här önskar jag:

Några klara nätter. Längtar så efter stjärnorna.

Jag vill gärna ta emot en liten gåva från nån i den gåvoritual som tar fart i morron. Jag önskar så att kapitalet höll sina skitiga fingrar borta från den!

Att inte människor skulle behöva sträva så. Mindre lönearbete, mindre skola. Mer tid åt alla!

Snö

Och snälla tomten! Jag vill så gärna ha en bra stålborste och en talmeter och en laddare till AAAbatterier.

Tack!