Liten julskola eller Kärleken till mörkret Avsnitt 2 – Måndag 9 December

Sov länge i morse och missade den gemensamma frukosten med småfåglarna. De kan ju inte vänta. Dagarna är korta och i stort sett varje ljus stund måste användas. Annars brukar vi äta rostat bröd, ägg, solrosfrön och ister tillsammans på morgnarna. Fast de äter ute och jag inne. Och de dricker inte kaffe.

Nu har vi här i byn tagit oss igenom ett avgörande steg på vägen mot det stora mörkret. I lördags hade vi julfest. Vi är 14 fastboende men till kalaset kom sådär 55 personer. Vi har kört på med julbord i säkert 30 år. Där finns allt: skinka, minst 5 sorters sill och 3 sorters lax, Jansson, doppa, korvar, köttbullar, omeletter, kålrotslåda, paté, ägghalvor, rödbetssallad och mer som jag inte kommer ihåg. På senare tid har det smugit sig in lite mer grönsaker. Sallader och pajer med grönkål, citrus, valnötter. Det finns hembakat bröd. Allt är hemlagat av den vanliga besättningen: U och U, S, R, K, P, N, J, M och J&L. Och så vår nya, J, som flyttat till byn med 4 av sina barn. Den välsignade J som fixade så att barnarösterna kom tillbaka till oss efter 25 års ekande tystnad!

Det här är en fantastisk ritual. Alla julens ritualer är fantastiska! Maten och granen och ljusen lockar människorna ur mörkret. Vi flockas som sagans djur runt elden. Vi delar maten – och spriten också för den delen. Vi fyller rummen med våra kroppars färger, dofter och värme.

Vi tänder bygranar och stadsgranar som blir nav där våra trådar binds ihop. Vi lagar mat som är avsedd att äta tillsammans med vanliga människor eller tomtar eller fåglar eller de döda. Vi lyssnar på och gnolar samma sånger. Strunt samma om det är Last Christmas eller Stilla natt eller Vår julskinka har rymt. Vi har alla gemensamma sånger på Spotify. Du skrålar aldrig ensam!

Mörkrets ritualer innebär att vi vänder oss till varandra. Vi säger till varandra ”Du finns, jag ser dig och jag vet att du ser mig.” I ljuset är det så mycket som stjäl vår uppmärksamhet, i mörkret kommer vi nära. I ljuset blir vi så lätt utspridda, i mörkret förtätas vi. Ditt ansikte blir så tydligt. Din röst likaså.

Nu är andra ljuset tänt och nästa avgörande steg är Lucia. Lucia är nästan oslagbar! Denna fantastiska kvinna som träder fram ur mörkret med skinande vita kläder, röda sidenband och brinnande hår.  Men några saker måste jag ha fixade till dess. Jag kursiverar det jag tror är viktigt på riktigt.

Listan:

Lussekatter Köpta är ju helt ok. Men man missar saffransdoften…

Godis; Jag gör det enkelt för mig och gör samma som förra året.   

Baka kringlor, Måste ha lite sånt liggande. Vill ju inte att det inte ska finnas något att bjuda oförhappandes besökare på. Ingen får gå ut med julen från mig!

Kolla vilken julsprit jag behöver. Konjak? Rom? Vodka att smaksätta till julsnaps? En flaska Strega? – måste beställas i s f. Göra egen glögg?

Ställa fram den lilla keramiklucian med julgransljus på huvudet och andra Lussesaker. Kanske är det dags för godjul-grejen på ytterdörren? Delikat problem. När ska det göras? När kommer själva Julen? För troende kristna är det enkelt. För oss andra är det lite klurigare.

Fundera på julkort och skriva lista på vilka som ska ha. Julhälsningar är viktiga och jag gillar frimärken och brevlådor. Synd bara att just Post Nord ska hållas med så fina saker.

Kolla lite efter en reservgran om mitt ”ge julfestgranen ett andra liv” -projekt går åt skogen.

Fundera på Lussesånger att sjunga- tillsammans med S när vi åker till Uddevalla och spelar till helgen. Kanske kan vi knacka på hos grannarna och sjunga en stump? Har vi tur och sjunger stämmorna fint kanske vi får glögg…

Fixa saltlagen till julskinkan som ska läggas i salt på Lucia om den ska vara färdigsaltad dan före julafton.

Kolla så att jag har julklappar till alla. Barna är klara men smågrejer till alla vuxna behövs. Ingen får bli utan! Det får bli en loppisrunda. Eller ett gräv i garnlådorna och fram med de grova stickorna. Eller kanske finns något i lådorna med finsaker från när och fjärran. Eller en koll i frysen eller källaren Kanske finns lite bär eller saft eller en korv eller nåt annat som ligger och vill bli behövt.

Slut för nu!

Ta vara på mörkret! Nu vänder det snart och då är det för sent!

 Jag återkommer med fler rapporter från denna magiska tid.

Pia